Hvilken efterbehandling skal du vælge?

Der findes mange forskellige overfladebehandlinger, med forskellige farver, struktur og slidstyrker, dernæst også med forskellige vedligeholdelses behov. Er du i tvivl om hvilken overfladebehandling du netop skal have, så se med her!

N

Gode anmeldelser

N

Stærke priser

N

Grundig og høj kvalitet

N

100% tilfredshed

Efterbehandlinger

Der findes mange forskellige former for overfladebehandlinger, som hver har deres udseende, slidstyrke og vedligeholdelses behov. Det kan være svært og uoverskueligt at vælge den korrekte overfladebehandling, derfor beskriver vi de forskellige typer behandlinger og de faktorer der indgår i valget af den.

De mest typiske behandlinger er følgende:

Disse er de mest typiske former for overfladebehandlinger, man kan anvende på sit trægulv. Hver enkelt af disse behandlinger har hver deres egen karakter, udseende og påvirkning på helheden i det gældende rum.

 For at finde ud af hvilken type overfladebehandling der passer til netop dit gulv og dine behov, er der nogle grundlæggende elementer man skal tage højde for:

Træsort

Gulvets træsort og denne træsorts egenskab har væsentlig betydning for dig valg af efterbehandling. Dette skyldes at forskellige træsorter vil reagere forskelligt med hensyn til stofferne og kemikalierne i den gældende overfladebehandling. Overordnet set kan alle træsorter lakeres. Det samme gælder oliebehandling, dog passer oliebehandling med til hårde træsorter, som f.eks. et ege -eller bøgetræsgulv. Ludbehandling er bedst velegnet til nåletræsort (fyrretræ eller grantræ) da det stopper gulnings processen i træet, men kan dog også anvendes på løvtræ (Ege -og bøgetræ, samt ahorn eller ask). Derudover bør mørke træsorter f.eks. mahogni, ikke ludbehandles da dette kan danne uønskede misfarvninger i træets struktur. Sæbebehandlinger kan også udføres på alle typer trægulve.

Udseende/Farve

Overfladebehandlinger kan primært fås, i en naturlig farve hvor træets naturlige årer og rustikke struktur udstråles. Derudover fås overfladebehandlingerne primært også i en hvidpigmenteret farve som egentlig også beholder træets struktur i en mindre grad, dog med en hvidlig farve og danner et lysere indtryk af gulvet. Udover disse 2 farver kan der anvendes mange forskellige farver olier eller andre behandler, som indfarver gulvet til lige netop den farve man ønsker.

Styrke

Styrkebehovet for efterbehandlingen er, også en angående faktor for valget af den. Styrken for efterbehandlingen betegnes hvor hård overfladen er, og hvor meget slidt selve overfladen kan håndtere. Styrkebehovet blive valgt på baggrund af hvor meget gulvet bliver anvendt og hvor meget slidt det bliver udsat for. Hvis man f.eks. har husdyr, meget “trafik” på gulvet eller små børn der spilder væsker, så er det ud fra dette man skal bedømme hvor stærk ens overfladebehandling bør være. Den største overfladebehandling er lak, dernæst olie og så sæbe til sidst.

Vedligeholdelse

Valget af overfladebehandlingen afhænger til dels også af vedligeholdelsen af gulvet. Hvis man ønsker et gulv der skal vedligeholdelses, så lidt som muligt, så skal man vælge en hård og robust overfladebehandling der er modstandsdygtig overfor slid. Jo blødere overfladen er, jo mere vedligeholdelse kræver den, og jo mere sårbar er den for slid og væskespild. Alle overfladebehandlinger skal dog stadig vedligeholdes tilstrækkeligt for at fastholde gulvets flotte udseende og bevare et gulvets levetid.

Der findes mange forskellige former for overfladebehandlinger og for at skabe et hurtigt overblik over deres fordele og ulemper, har vi opstillet følgende:

Lakbehandling

Fordele

 • Den bedst modstandsdygtige overflade for slid og væsker.
 • Let at rengøre med laksæbe.
 • Let at reparere og give ny lak, ved efterfølgende ridser og mærker.

Ulemper

 • Hvis der opstår dybe mærker eller hakker, vil det være mere synligt.

Oliebehandling

Fordele

 • Kan fås i mange forskellige farvevarianter (naturolierede, hvid pegmenteret olie og mange andre farver)
 • Skaber et rustikt og varmt udtryk i rummet, med træet naturlige egenskaber.

Ulemper

 • Den beskyttende hinde vil med tiden forsvinde, da det er en blød overfladebehandling

Ludbehandling

Fordele

 • Modvirker træet naturlige gulningsprocess.
 • Nem vaskbarhed og vedligeholdelse med sæbe.
 • Valgfrit valg af ovenpå liggende behandling som sæbe, lak eller olie.

Ulemper

 • Ikke en stærk individuel behandling og kræver en efterfølgende behandling ovenpå, i form af lak-, olie- eller sæbebehandling.
 • Kræver hyppig vask med sæbe.

Sæbebehandling

Fordele

 • Skaber et meget naturligt udseende i træet nuancer.
 • Meget nemt at vaske og vedligeholde.
 • Fremstråler træet naturlige årer og struktur.

Ulemper

 • Den beskyttende hinde vil med tiden forsvinde, da det er en blød overfladebehandling

Kontaktformular

Har du spørgsmål eller ønsker du rådgivning om afslibning og efterbehandling, så udfyld vores kontaktformular og vi vender tilbage til dig indenfor 24 timer.

N

Gode anmeldelser

N

Stærke priser

N

Grundig og høj kvalitet

N

100% tilfredshed