Gode råd til afslibning og afhøvling

Der er mange forskellige aspekter afslibning og afhøvling af et gulv, derfor har vi samlet en masse gode råd og svar på en masse spørgsmål.

Hvad er forskellen på en gulvafslibning og en gulvafhøvling?

Den primære opdeling mellem en gulvafslibning og gulvafhøvling, er at der fjernes mere træ/gulv i det ene tilfælde end det andet. Begge kan beskrives individuelt således:

Gulvafslibning

En gulvafslibning er en afslibning af gulvet med sandpapir, hvor den eksisterende overflade fjernes, svarende til cirka 1-2 millimeter af gulvet. Dette er den mest anvendte form for trægulvsbehandling og er den der anvendes mest for at genopfriske gulvets udseende. En gulvafslibning starter med afslibning med groft sandpapir, for at fjernes overflade, ridser, mærker, hakker, misfarvninger mm. Derefter slibes der med finere og finere sandpapir indtil der kommer en flot og glat overflade som er klar til at blive efterbehandlet.

Gulvafhøvling

En gulvafhøvling er en afhøvling af gulvet med metal klinger først inden der afslibes med sandpapir. Denne behandling anvendes sjældent og mest på gamle gulve med fernis, på linoleumsgulve, på meget ujævne gulve med skæve gulvbrædder hvor der også er niveauforskelle på gulvbrædderne. En gulvafhøvling fjerne et meget tykkere lag af gulvet end en gulvafslibning, svarende til cirka 2-5 millimeter afhængig af gulvets tilstand. En gulvafhøvling er et meget omfattende arbejde i forhold til en gulvafslibning, da det kan tage lang tid at jævne gulvet ud eller fjernes den eksisterende overflade. En gulvafhøvling starter med at afhøvle gulvet med metal klinger, hvorpå der fjernes et tykkere lag af gulvet, derefter afslibes der groft med sandpapir, dernæst med finere og finere sandpapir til der opnås en fin og glat overflade, som er klar til at blive efterbehandlet.

Kan alle typer gulve afslibes eller afhøvles?

Der findes hovedsageligt 2 former for trægulve som kan afslibes eller afhøvles:

  1. Massive trægulve, også kaldet massiv parket
  2. Laminerede gulve, også kaldet lamelparket

Disse 2 former for trægulve kan afslibes og/eller afhøvles, dog afhænger det af hvor mange gange gulve tidligere er blevet slebet og hvor meget slidlag der er tilbage på gulvet.

Yderligere gulve såsom tyndt laminatgulv (klikgulv), LVT-gulve og øvrige former for gulve kan ikke afslibes eller afhøvles.

Er mit gulv tykt nok til at blive afslebet/afhøvlet?

For undersøge om dit gulv er tykt nok til at blive afslebet/afhøvlet, kan du eventuelt kigge ved radiatorrør eller andre installationsrør i rummet. Yderligere kan du, ligge en kniv eller et tyndt stykke papir, mellem to gulvbrædder og markere tykkelsen. Derved kan du konstatere om der er nok slidlag, på gulvbrædderne til at kunne blive afslebet gulvet igen. 

Hvordan ved jeg om dit gulv trænger til afslibning?

Dette er egentlig en individuel vurderingssag om hvorvidt hver enkelt person ville mene af gulvet trængte til at blive frisket op. Men nogle gode tommelfingerregler ville typisk være først at se på om overfladebehandlingen er beskadiget og om der er revner i overfladen. Derudover om der er mange ridser, mærker, hakker mm. og om der er sket vandskader eller brændemærker som har gjort at der er kommet misfarvninger i gulvet.

Kan alle mærker, ridser eller misfarvninger fjernes ved en gulvafslibning?

Nej, det kan vi desværre ikke garantere. Hvis der er nogle ridser, hakker, mærker eller misfarvninger der har trængt sig for dybt ned i træet, så kan disse ikke fjernet helt. Det samme gælder hvis der er sket vandskade eller brændemærker ned i træet, hvorpå disse har trængt sig for dybt ned i træet, så kan disse heller ikke fjernes. Dog kan de fleste mærker, rider, vandskaber, misfarvninger mm fjernes.

Er det bedst at male før eller efter en gulvafslibning?

Dette er egentlig en vurderingssag, men vi anbefaler du maler efter en gulvafslibning. Hvis du vælger at male før en gulvafslibning så er det vigtigt at malingen er tørre fuldstændig ud, så der ikke kommer støv på de malede overflader.

Hvor meget støver en gulvafslibning / gulvafhøvling?

Der er sug på alle vores maskiner, men det er uundgåeligt at der kommer til at støve. Vi støvsuger dog altid efter vores arbejde og gøre rent efter os.

Kan alle typer trapper afslibes?

Ja, stort set alle trapper af træ kan afslibes og efterbehandles, da de fleste trapper er lavet ud af massivt træ.

Kan alle typer bordplader afslibes?

Ja, stort set alle former for bordplader af træ kan afslibes og efterbehandles, da de fleste trapper er lavet ud af massivt træ.

Hvorfor skal du vælge os?

Professionel rådgivning

Vi tilbyder altid kompetent og professionel rådgivning.

Fokus på højeste kvalitet

Vi sætter en ære i vores arbejde og anvender de bedste materialer.

Gode priser

Vi tilbyder professionelt håndværk til skarpe priser.
}

Mange års erfaring i branchen

Vi er uddannede og kompetente håndværkere, med mange års erfaring.